Werkwijze

Een consult begint met een uitgebreide anamnese (vraaggesprek) en indien van toepassing een regulier lichamelijk onderzoek. Hierna volgen aanvullende onderzoeken zoals inspectie van de tong, tasten van het bindweefsel op de rug en het tasten van de polsen.
De verkregen bevindingen vormen de basis voor de energetische diagnose en behandeling.

Een behandeling bestaat uit het stimuleren van één of enkele acupunctuurpunten.

Er zijn diverse methoden om deze punten te stimuleren:

  1. door acupunctuurnaalden. Deze naalden zijn haarfijn en het plaatsen van de naalden is niet of slechts kortdurend gevoelig. De naalden zijn steriel verpakt en worden na de behandeling weggegooid.
  2. door verwarming met behulp van moxa. Dit kan op verschillende manieren. Er zijn moxakegeltjes die op de huid of op het uiteinde van een acupunctuurnaald geplaatst kunnen worden. Daarnaast zijn er moxasigaren die boven een acupunctuurpunt gehouden worden. Hierbij is er geen direct contact tussen moxasigaar en de huid. Moxa is gemaakt van het gedroogde kruid Artemisia Vulgaris, in de volksmond bijvoet genaamd. Verbranding van dit kruid geeft een doordingende aangename warmte.
  3. Sericatherapie. Hierbij worden kleine stukjes gekleurde zijde op acupunctuurpunten geplakt. Deze zijdeplakkertjes blijven meestal 1 à 2 weken aanwezig. U kunt gedurende deze periode gewoon douchen, baden en zwemmen. De zijde is op een bijzondere manier gekleurd (incarnaatkleuren) en wordt op speciale punten geplakt. Sericatherapie kan een op zichzelf staande behandeling vormen maar kan ook ter afsluiting van een acupunctuurbehandeling worden gegeven. Sericatherapie wordt ook toegepast bij kinderen en vormt bij kleine kinderen een goed alteratief voor acupunctuurnaalden.

Indien nodig kan in aanvulling op bovenstaande behandelingen antroposofische medicatie worden voorgeschreven.

Een totale behandeling duurt gemiddeld 1 tot 1,5 uur.

Bij een behandeling wordt altijd rekening gehouden met een eventuele reguliere geneeskundige diagnose en behandeling. Indien wenselijk wordt overlegd met de reguliere behandelaar.